9.7.15

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Follow my blog with Bloglovin

Lato kojarzy mi się z kolorem czerwonym. Czerwone są truskawki i porzeczki w ogródkowym zagajniku, soczyście dojrzałe arbuzy, płomienne zachody słońca, kuszące metki na przecenach, koncertowe opaski czy wieczory spędzone w gronie najbliższych przy ognisku. Kwintesencja okresu, kiedy bardziej lub mniej szczodrze dajemy sobie odpocząć. Bez pośpiechu wstawać z łóżka, sączyć mrożoną herbatę, zatracać się w fabule tytułów, które czekały na nas cały rok, jeździć na rowerze z tańczącymi na wietrze włosami... Na wszystko jest czas. Przyszło lato. Przyszedł więc moment i na to, by zagościł w mojej kuchni przepis, o którym o tej porze roku mówią wszyscy. Niezwykle prosty w przygotowaniu, przyjemnie słodki i w sam raz na raz - czy potrzeba więcej argumentów, by zaliczyć go do klasyki letnich deserów???


W sezonowych owocach uwielbiam to właśnie, że są sezonowe. Znaczy, że przez większość roku musimy czekać, tęsknić i rozpływać się na samą myśl o świeżych i pachnących egzemplarzach lądujących w naszych buziach w wersji saute lub w postaci smakowitych deserów. I mimo, że z truskawek robiłem już chyba wszystko, nie mam ich dość, bo zawsze przychodzi pomysł na coś nowego. Koktajle jogurtowe, orzeźwiające smoothie, biszkopty z galaretką, kruche babeczki, z makaronem i śmietaną, dżemy, pierogi... Słowem, sposobów bez końca. Skorzystajcie zatem z tego, że jeszcze przez kilka tygodni dostać można te owoce po okazyjnej cenie i zafundujcie sobie deser, który Wasze babcie zapewne same pamiętają z czasów dzieciństwa.

Składniki (na 3 porcje):            175 stopni/ 12 minut
# duża garść truskawek
# 2 żółtka
# 2 łyżki brązowego cukru (może być też biały kryształ)

Do naczynek żaroodpornych, kokilek lub foremek babeczkowych powkładajcie umyte i pozbawione szypułek truskawki.
W misce utrzyjcie żółtka z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę. Następnie równomiernie rozdzielcie ją do foremek. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie do przyrumienienia. Podawajcie na ciepło!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz