5.3.15

Racuszki z jabłkami

Swoje pierwsze szaleństwa w nowej kuchni rozpoczynam od dosyć bezpiecznego przepisu, z lekką rezerwą traktując te wykafelkowane cztery ściany, gdyż zwyczajnie nie czuję się tutaj jeszcze jak w domu. Trochę ciężko się przestawić i przyzwyczaić do innego otoczenia. Brakuje też wolnego czasu na bardziej pomysłowe zagrania, bo plan na semestr letni jak zwykle pozostawia wiele do życzenia. Na krzątanie się po kuchni dla przyjemności zostaje chyba tylko weekend, choć i to nic gwarantowanego. W pewnym stopniu przypominają mi się czasy Gdańska. Ubiegły rok a także wcześniejsze miesiące. Pamiętam to dobrze. Były chęci, ale z realizacją to już lekki problem. Co pocieszające mamy tutaj piekarniki. Wprawdzie jeden na piętro, ale zawsze lepiej mieć niż nie mieć. Kłopot jednak w tym, iż są to dosyć stare urządzenia i to w dodatku na gaz. W życiu nie miałem do czynienie z tak antycznym ustrojstwem. A poza tym oczywiście boję się, że wybuchnie ( za dużo filmów) xd Podchodzę do niego jak do ognia, ale liczę na to, że z biegiem czasu ktoś nauczy mnie z niego korzystać i zaprzyjaźnimy się tak mocno, iż będzie umilał mi życie aż do kolejnych wakacji. W ogóle to ostatnio strasznie dużo czytam. Niestety nie książek, gdyż nie mam pomysłów na ciekawe tytuły, a magazynów internetowych i stron kulinarnych. Moje najnowsze odkrycie to blog pisany również przez przedstawiciela płci męskiej (men power!), bardzo zdolnego kucharza amatora, który zaintrygował mnie wszechstronnością swoich umiejętności. Mnóstwo ciekawych przepisów i pomysłów z chyba każdej dziedziny kulinariów. Podrzucam Wam jego adres TUTAJ, obczajcie koniecznie. Naprawdę warto. To dzięki niemu zjadłem dzisiaj te racuszki ;)


Proporcje dla jednej bardzo głodnej osóbki:
# 1 szklanka mąki pszennej
# nieco ponad 1/2 szklanki letniego mleka
# 1 jajko
# 4g drożdży suchych (połówka standardowego opakowania)
# 1 łyżka oleju
# 1/2 łyżki cukru
# szczypta soli
# 1 jabłko średniej wielkości
# cukier puder do posypania

Do miski przesiejcie mąkę i dodajcie wszystkie inne składniki z wyjątkiem jabłka. Wymieszajcie do uzyskania jednorodnej masy. Jabłko obierzcie ze skórki i usuńcie gniazdo nasienne a następnie pokrójcie owoc na małe kawałki. Wmieszajcie je w masę. Całość przykryjcie folią spożywczą lub pokrywką i odstawcie na min. 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto powinno pięknie wyrosnąć, o czym świadczyć będą liczne pęcherzyki. Zamieszajcie masę. Na patelni rozgrzejcie olej. Nakładajcie porcje ciasta łyżką na tłuszcz i smażcie do momentu aż będą złoto-brązowe. Przewróćcie na drugą stroną i tę także przyrumieńcie. Gotowe racuchy przekładajcie na talerz a na koniec całość obficie oprószcie cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz