Składniki na kruche ciasto: 175 stopni/ około 30 minut
# 150g margaryny
# 300g mąki pszennej
# 100g cukru
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
# 1/2 opakowania cukru wanilinowego
# 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Z wszystkich składników zagniatacie ciasto. Formujecie kulkę i wkładacie do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wykładacie nim prostokątną blaszkę (20x35cm), wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczecie w nagrzanym piekarniku.
Na pozostałe warstwy przygotujcie:
# puszkę masy kajmakowej/karmelu/ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego
# 4 dojrzałe banany
# 400ml słodkiej śmietanki 30%
# 1 czubatą łyżeczkę cukru pudru
# kawę rozpuszczalną
Upieczone kruche ciasto smarujecie karmelem, na to kładziecie plasterki bananów i następnie ubitą śmietankę z cukrem pudrem. Wierzch posypujecie kawą dla przełamania słodyczy ciasta. Jeśli nie lubicie smaku kawy, polecam startą gorzką czekoladą.
Ciasto najlepiej potrzymać minimum dwie noce w lodówce, żeby kruche ciasto zdążyło lekko zmięknąć i wtedy będzie ładnie się kroiło. Ale i tak wiem, że tyle nie wytrzymacie^^
***Znajdź mnie na Facebooku: Cynamodowy pamiętnik***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz