7.2.14
Łaciate krówki
Dzisiaj wersja wczorajszych czekoladowych babeczek dla wszystkich nielubiących kremu. Niestety znalazły się wśród moich najmilejszych takie niechlubne osobniki, które pogardziły moją szykowną propozycją. Normalnie można się obrazić :) Ale nie ma takich kuchennych opresji, z których nie potrafiłbym wyjść. Więc zamiast gorzko płakać w ulubionego jaśka, ubrałem fartuch i zabrałem się za przygotowanie wariantu alternatywnego. Bez kremu i w dodatku bez czekolady. Tak, tak. Te łatki, które widzicie to nic innego jak szybka kruszonka, która delikatnym, biszkoptowym babeczkom nadała smacznej chrupkości. Dodatkowo odrobina kreatywnej myśli i dzieciaki nie mogą oderwać wzroku od wesołego stadka. Ledwo nadążam za sprzątaniem okruszków. Polecam wszystkim mającym do czynienia z młodymi. Świetny pomysł na ciekawy podwieczorek.
Składniki na 9 sztuk: 175 stopni/ 25 minut
# 1 jajko
# 1/2 szklanki cukru
# 1/4 szklanki oleju
# 1/4 opakowania cukru wanilinowego (16g)
# 1 szklanka mąki pszennej
# 1 płaska łyżeczka sody
# 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
# około 1/2 szklanki mleka
# 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki mokre połączcie ze sobą mikserem. Dodajcie suche i dokładnie przemieszajcie, by powstała jednolita masa. Foremki napełniajcie prawie do pełna i każdą posypcie warstwą kruszonki*. Pieczcie w nagrzanym piekarniku do tzw. "suchego patyczka".
*Przykładowy przepis na kruszonkę:
# 50g margaryny
# 3 łyżki cukru
# 2 łyżki mąki pszennej
Wszystko rozetrzyjcie palcami do połączenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jak mozna nie lubic kremu! krem jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńi mnie to mówisz?! najlepsze :)
Usuń