Na surowo |
Ugotowane |
Z poniższego przepisu wyszły nam 22 sztuki:
# ok. 1,2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
# 5 łyżek maki ziemniaczanej
# 5 łyżek mąki pszennej
# 1 jajko
# 1 łyżeczka soli
# dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania
# 22 połówki śliwek (bez pestek)
Ugotowane ziemniaki przepuszczacie przez maszynkę do mielenia (jak takiej nie posiadacie, wystarczy bardzo dokładnie je zgnieść). Wbijacie jajko, dodajecie sól i mąkę. Wszystko ręcznie łączycie. Jeśli się klei (co w dużej mierze zależy od rodzaju ziemniaków), podsypujcie po trochu mąką i zagniatajcie do momentu aż będzie ładnie odchodzić. Wyrobione ciasto przekładacie na posypany mąką blat i formujecie jeden grubaśny rulon. Dla ułatwienia przekrawacie go na 2-3 części. Każdą część kroicie na w miarę równe i grube plastry (zdjęcie na samej górze). Następnie lekko go rozgniatacie na taki placuszek. Jedną część posypujecie mąką (zewnętrzna); odwracacie ją i kładziecie połówkę śliwki. Dokładnie zlepiacie brzegi, z całości formując kulkę. Tak przygotowane kluchy wkładacie do gotującej się osolonej wody i czekacie aż wypłyną na wierzch. Wynurzone knedelki gotujecie jeszcze dosłownie przez chwilę i następnie odcedzacie.
Bardzo fajnie smakują polane bułką tartą z masłem i obsypane cukrem. Niektórzy lubią wersję ze śmietaną, cynamonem i cukrem na wierzchu.
PS. Możecie wykorzystać nie tylko śliwki, ale też truskawki, gdy znowu będzie na nie sezon. Polecam oba warianty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz