9.9.13

Przepis na słodki sukces czyli porad część 3

Dzisiaj bez zbędnych ozdobników. Przed Wami kolejna, trzecia już, porcja sprawdzonych trików kulinarnych. Oto i one:

I. Żeby podczas ścierania zapobiec przyklejaniu się skórki cytryny albo pomarańczy do tarki, wystarczy wcześniej powierzchnie tarki posmarować odrobiną oliwy.

II. Wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.

III. Pianę z białek zawsze ubijam ręcznie za pomocą trzepaczki (w tej kwestii nie ufam mikserom ;). Co do temperatury, nie uważam, by znacząco wpływała na jakość ubitej piany. Pomaga natomiast dodatek odrobiny soli.

IV. Starych i suchych maślanych herbatników czy biszkopcików nie wyrzucam. Odkładam do woreczka i gdy najdzie mnie ochota na sernik, wykładam nimi spód blaszki i zalewam masą serową.

V. Lukier z cukru pudru będzie bielszy, jeśli zamiast wody wleje się mleko. Lukier można zrobić również z dodatkiem soku z cytryny (wariant dla lubiących cytrusowy posmak w wypiekach)


Cynamodowego dnia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz