I. Żeby podczas ścierania zapobiec przyklejaniu się skórki cytryny albo pomarańczy do tarki, wystarczy wcześniej powierzchnie tarki posmarować odrobiną oliwy.
II. Wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
III. Pianę z białek zawsze ubijam ręcznie za pomocą trzepaczki (w tej kwestii nie ufam mikserom ;). Co do temperatury, nie uważam, by znacząco wpływała na jakość ubitej piany. Pomaga natomiast dodatek odrobiny soli.
IV. Starych i suchych maślanych herbatników czy biszkopcików nie wyrzucam. Odkładam do woreczka i gdy najdzie mnie ochota na sernik, wykładam nimi spód blaszki i zalewam masą serową.
V. Lukier z cukru pudru będzie bielszy, jeśli zamiast wody wleje się mleko. Lukier można zrobić również z dodatkiem soku z cytryny (wariant dla lubiących cytrusowy posmak w wypiekach)
Cynamodowego dnia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz