Tak się złożyło, że jeszcze nigdy nie miałem okazji przygotowywać tego deseru. W sumie to nie wiem dlaczego, bo jest bajecznie prosty. A efekt słodkości co najmniej jak z ekskluzywnej restauracji. W ogóle przyznać się muszę, że nigdy jej nawet nie próbowałem. Całkowicie nowy smak. I wiecie co? Jest świetny. Wyszła delikatna, subtelnie kremowa i nie za słodka - idealna, by dodatkowo polać ją lekko kwaśnym sosem np. klasycznym truskawkowym lub malinowym. Niestety, o truskawkach mogę sobie teraz tylko pomarzyć, dlatego zdecydowałem się na równie letni smak, czyli jagodowy dżem.
Uwielbiam widok waniliowych ziarenek^^ |
# 400 ml słodkiej śmietanki (30%)
# 3 łyżki cukru
# 2 łyżeczki żelatyny
# 3 łyżeczki wody
# połowa laski wanilii
Laskę wanilii przekrawacie na pół, a potem wzdłuż i wygrzebujecie miąższ do małego garnuszka.Wlewacie śmietankę. Dodajecie cukier i podgrzewacie całość do rozpuszczenia (nie gotować!); odstawiacie na bok. W szklance łączycie żelatynę z wodą i pozostawiacie do napęcznienia. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajecie do niej żelatynę i mieszacie. Następnie przelewacie do filiżanek i dopiero gdy ostygną, wstawiacie do lodówki najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem każdą filiżankę przez chwilę zamoczcie w gorącej wodzie a następnie przykryjcie otwór talerzykiem i odwróćcie. Powinna ładnie wyjść. Udekorujcie ulubionym sosem lub konfiturą.
Gościu te przepisy są genialne :) Już nie wspominając o tekstach... boskie
OdpowiedzUsuńA dzięki ;D bardzo miło się czyta takie komentarze. Pozdrawiam cynamodowo :)
Usuń