2.7.13

Dekorowane puszyste babeczki waniliowe (najlepsze)

Idealne! - mam taki zwyczaj zapisywania sobie pod każdym wypróbowanym przepisem krótki komentarz. Są to moje odczucia po spróbowaniu tego czegoś po raz pierwszy - osobiste, często zbyt krytyczne jak się później okazuje. Ale w przypadku tych maleństw wszyscy byliśmy zgodni: z ust całej rodziny posypały się komplementy - aż mi normalnie było głupio :P Nie żebym nie lubił pochwał. Wręcz przeciwnie, często sam je na nich wymuszam. Trzeba jakoś swoje próżne ego łechtać ^^


To podobno najlepsze babeczki, jakie udało mi się dotąd upiec...więc czym prędzej się nimi z Wami dzielę. Mega długo szukałem tego właściwego, najlepszego i idealnego smaku - i się udało. Maluchy są lekkie i puszyste, nie za słodkie, więc jak najbardziej można pofantazjować podczas dekorowania ( btw. najlepszy etap produkcji). Na zdjęciu wariacje z kremem budyniowo-maślanym. Oceńcie sami.

Na babeczki przygotujcie :
                                                                    170 stopni / ok. 20 minut
# 1,5 szklanki mąki pszennej
# 50g masła lub margaryny
# 1 szklanka drobnego cukru
# 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
# 2 łyżki oleju
# 2 jajka
# 0,5 szklanki mleka
# ziarenka z połowy laski wanilii
# szczypta soli

----->WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ-to bardzo ważne. Najlepiej je po prostu wcześniej wyjąć z lodówki (patrz: masło, jajka, mleko)

W dużej misce ucieracie mikserem masło z olejem na gładką masę. Następnie (najlepiej porcjami) wsypujecie cukier, cały czas miksując. Wbijacie po jednym jajku i dokładnie ucieracie całość.
Do osobnej miski przesiewacie mąkę, proszek do pieczenia i sól.
A teraz do początkowej masy maślanej dodawać musicie na zmianę: najpierw porcję mąki, potem porcję mleka z wanilią aż do uzyskania gładkiej masy. Ciastem napełnić papilotki do 3/4. I do nagrzanego piekarnika  :)
Pamiętajcie o "suchym patyczku".

Przepis na krem:
# kostka margaryny (250g)
# 1 szklanka cukru pudru
# 4 łyżki maki ziemniaczanej
# 1 szklanka mleka

Do połowy szklanki mleka dodajecie mąkę i dokładnie mieszacie. Drugą połowę szklanki mleka wlewacie do garnuszka i podgrzewacie. Gdy się zagotuje, należy wlać mleczno-mączną miksturę, zmniejszyć palnik i energicznie mieszać. Powinna powstać gęsta masa. Odstawiacie do ostudzenia.
W misce ucieracie masło z cukrem pudrem aż do lekkości. Następnie za pomocą miksera dodajecie partiami ostudzony budyń. Całość dokładnie łączycie.

*jak ktoś posiada, to można pobawić się barwnikami. Wystarczy niewielką ilość wmieszać w krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz